Пятница, 19.04.2024, 07:41
Приветствую Вас Гость | RSS

Наукові Інтернет-конференції

[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 2 из 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Форум » Науково-методичні заходи з педагогічними працівниками » Інтернет-конференції » Всеукраїнська конференція присвячена 220-річчю О. Бальзака (16 травня 2019 р.)
Всеукраїнська конференція присвячена 220-річчю О. Бальзака
adminДата: Пятница, 19.04.2019, 12:34 | Сообщение # 1
Elena
Группа: Администраторы
Сообщений: 40
Статус: Offline
КОМУНАЛЬНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД
«ХАРКІВСЬКА АКАДЕМІЯ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ»

Інформують Вас, що 16 травня 2019 р. проводитиметься

Всеукраїнська науково-практична Інтернет-конференція

«Оноре де Бальзак і світова культура»


присвячена

220-річчю від дня народження Оноре де Бальзака


Запрошуємо до участі викладачів, наукових співробітників, учителів закладів загальної середньої освіти, а також осіб, які мають професійний інтерес до зазначеної теми.
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 08:59 | Сообщение # 16
Группа: Гости





Вас вітає вчитель зарубіжної літератури Пришибського НВК
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 09:04 | Сообщение # 17
Группа: Гости





Добрий день , Вчитель зарубіжної літератури ХЗШ № 52,Клемешова Наталя Олександрівна

Добавлено (16.05.2019, 09:08)
---------------------------------------------
Вас вітає група активних педагогів Харківщини: Косік А.О., Сторожко О.Ю., Кизим О.В., Кулакова Т.П., Бобрусь І.В..
Цікавою для нас виявилася тема, присвячена 220 -й річниці творчості Оноре де Бальзака у контексті світової культури. Пропонуємо матеріал, який може бути корисним для вас.
При народженні: Honoré de Balzac Дата народження: 20 травня 1799 Місце народження: Тур, Франція Дата смерті: 18 серпня 1850 Місце смерті: Париж, Франція Національність: Француз Громадянство: Франція Мова творів: французька Рід діяльності: письменник Роки активності: 1829—1850 Напрямок: критичний реалізм Magnum opus: Євгенія Гранде
Оноре де Бальзак (1799-1850) французький письменник. Його романи - серія яскравих картин французького суспільства в епоху Реставрації, його вад і чеснот. "Що ж таке життя, як не машина, яку приводять у рух гроші?" "Гобсек" - сцени з приватного життя лихваря, гротескний портрет діяча грошей із грошей. Бути похованим двічі і все одно залишитися живим ... Народитися в притулку для підкидьків, померти в богодільні для людей похилого віку, а в проміжку між цим допомагати Наполеону підкорити Європу та Єгипет - що за доля! Доля полковника Шабера.
Деякий час він був найманим письменником, потім вирішив зайнятися бізнесом і відкрив видавничий концерн, який, щоправда, проіснував недовго. Потім він спробував зайнятися торгівлею сріблом, яке видобувалося на шахтах острова Сардинія, через що він мало не опинився у борговій в'язниці. Але до кінця свого життя він так і не навчився раціонально поводитися із грішми.
У перервах між написанням творів Бальзак впадав в інші крайнощі: він або багато їв, або бурхливо проводив час з черговою коханкою. Його репутація романіста, який добре "розуміє" жінок, швидко зростала, і так само швидко зростала кількість його шанувальниць. Бальзака важко було б назвати красенем. Він був дуже повним чоловіком невисокого зросту. Навіть чудово зшитий одяг сидів на ньому погано
Острижен по последней моде. Как денди лондонский одет. И наконец увидел свет. Он по-французски совершенно Мог изъясняться и писал; Легко мазурку танцевал И кланялся непринужденно. Чего ж вам больше? Свет решил, Что он умен и очень мил. А.С.Пушкин Йому, однак, було достатньо тільки почати говорити, і будь-який його співрозмовник негайно відчував всю його чарівність: мова письменника була живою, дуже красивою і надзвичайно дотепною. Бальзак був тонким знавцем і цінителем антикварних речей. Кажуть, що перед смертю, прикутий до ліжка, він крикнув: "Пошліть за Біанчоном!" Це було прізвище лікаря, одного з створених ним же персонажів з "Людської комедії". До кінця свого життя Бальзак у всьому відрізнявся від інших: з усіх великих письменників, які померли від напоїв, він став, мабуть, єдиним, для кого фатальним виявився не алкоголь, а кава.
Творча спадщина « Психологія шлюбу» фр. Physiologie Du Marriage (1829); «Гобсек» фр. Gobseck (1830),повість;«Еліксир довголіття» (1830); «Метр Корнеліус» (1830); «Шагренева шкіра» (1831); «Червоний готель» (1831); «Доручення» (1832); «Покинута жінка» (1832); «Полковник Шабер» фр. Le Colonel Chabert (1832); «Батько Горіо» фр. Le Père Goriot (1834); «Пошуки Абсолюту» (1834); «Драма на березі моря» (1834); «Прославлений Годісар» (1834); «Прощений Мельмот» (1835); «Шлюбний контракт» (1835); «Обідня безбожника» (1836); «Дочка Єви» (1838); «П'єретта» фр. Pierrette (1839); « Альбер Саварюс» (1842); «Уявна коханка» (1842); «Оноріна» (1843); «Провінційна муза» (1844); «Депутат від Арсі»; «Дрібні буржуа»; «Театр, який він є»; «Музей древностей»; «Етюд про Бейлу»; «Людська комедія» фр. La Comédie Humaine; Романи: «Євгенія Гранде» фр. Eugénie Grandet (1833); «Втрачені іллюзії» фр. Les Illusions Perdues (1843); Драми: «Мачуха» фр. La Marâtre (1848)

Добавлено (16.05.2019, 09:08)
---------------------------------------------
Найважливішою особливістю творчості О.де Бальзака в історії світової літератури є те, що він не просто залишив нам величезну кількість романів і повістей, він передав нам історію цілого суспільства. Серед героїв його романів- лікарі, стряпчі, судді, державні діячі та багато інших незабутніх образів. Більшість із них переходять з одного роману в інший, і це надає їм ще більшої реальності і життєвості, в якому вони мешкають. Ця Бальзаківська правдивість інколи просто вражає. Не випадково серед відомих афоризмів письменника є й такий: "Секрет всесвітнього вічного успіху в правдивості".
Творчество Оноре де Бальзака (1799—1850) представляет собой высшую точку развития западноевропейского критического реализма. Бальзак поставил перед собой грандиозную задачу — нарисовать историю французского общества от первой Французской революции до середины XIX в. Как контраст знаменитой поэме Данте «Божественная комедия» Бальзак назвал свое произведение «Человеческой комедией». «Человеческая комедия» Бальзака должна была включать в себя 140 произведений с персонажами, переходящими из одной книги в другую. Писатель отдал все свои силы этому титаническому труду, ему удалось завершить 90 романов и новелл.

Энгельс писал, что в «Человеческой комедии» Бальзак «дает нам самую замечательную реалистическую историю французского общества, описывая в виде хроники, год за годом, нравы с 1816 по 1848 г. Он рисует все усиливающийся напор поднимающейся буржуазии на дворянское общество, которое после 1815 г. перестроило свои ряды и снова, насколько это было возможно, восстановило знамя старой французской политики. Он показывает, как последние остатки этого образцового для него общества либо постепенно гибли под натиском вульгарного выскочки, либо были им развращены».
Під впливом Бальзаківських творів відбувається еволюція в характері героя, яку не знали романтичні герої В.Скотта, В.Гюго, Ж.Санд, Е.Сю, під впливом егоїстичних пристростей, під дією прагнення до розкоші та гонитвою за наживою, гинуть кращі та шляхетні якості і таланти, гине також честь і совість.
Оноре де Бальзак мав великий вплив на творчість Ч.Діккенса, Е.Золя, Ф.Достоєвського, Л.Толстого та інших.

Переклади творів Бальзака українською мовою з'являються в останній третині XIX ст. У 1884 р. у Львові вийшов роман «Батько Горіо» як літературний додаток до журналу «Діло». Широке входження письменника в українську культуру починається у 20—30-х роках XX ст., коли з'являються в українських перекладах основні його твори. Цей процес тривав у повоєнні роки. Класичними стали переклади українською мовою, виконані І. Сидоренко, Є. Дроб'язком, В. Підмогильним, М. Рудницьким та ін. З 1989 р. здійснюється 10-томне видання творів Бальзака українською мовою, у підготовці якого взяли участь перекладачі В. Шовкун, Д. Паламарчук, І. Сидоренко, Т. Воронович та ін. Було видано перших п'ять томів. Шостий, був прекладений і зданий до видавництва В. Шовкуном, але до цього часу ненадрукований. Ряд найвідоміших романів Бальзака українською переклала Єлизавета Старинкевич (романи «Шуани», Батько Горіо"). Існує декілька варіантів українського перекладу роману «Шагреньова шкура» («Шагненева шкіра»). Цей роман перекладали Василь Вражливий (1929 р.), Ольга Крупко. Одним з перекладачів Бальзака українською був і Анатоль Перепадя.

Джерела:
1) А.Моруа "Литературные портреты".- Москва 1971
2) В.М.Пушкарская "Изучение классической зарубежной литературы в школе"1983
3) Ф.И.Прокаев, И.В.Долганов, Б.В.Кучинский "Зарубежная литература в школе". - Киев, 1987
4) С.Цвейг "Бальзак". - ЖЗЛ, 1962
5) http//dovidka/biz/ua/onore-de-balzak-tsikavi-fakti

 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 09:19 | Сообщение # 18
Группа: Гости





Вас вітає учитель зарубіжної літератури Шульської філії КЗО "Біляївський ліцей" Первомайського районної державної адміністрації Харківської області.
 
ГрупаДата: Четверг, 16.05.2019, 09:22 | Сообщение # 19
Группа: Гости





Наша країна - чарівна природа, визначні пам'ятки архітектури, душевні люди, красуні-жінки. Саме це спонукало більшість митців до щирого, величного кохання. О. де Бальзак - не виняток. На цій благодатній землі митець по-справжньому кохав, творив, мислив, жив повноцінним життям без утисків та переслідувань. Тому Україна для митця стала другою Батьківщиною.
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 09:24 | Сообщение # 20
Группа: Гости





Вас приветствует учитель русского языка и литературы Харьковской ООШ 84Фалько ЗВ.
 
Світлана Петрівна СєрбінаДата: Четверг, 16.05.2019, 09:33 | Сообщение # 21
Группа: Гости





До речі, в Україну видатного письменника запросила не сама кохана Евеліна, а її чоловік Венцеслав Ганський. Він розповів Бальзаку про свої землі та фабрики, про чудовий будинок і великий парк неподалік від Бердичева – в селі Верхівня. Бальзак пообіцяв обов’язково завітати в гості.
Письменник з’явився у Верхівні яскравого літнього дня. Побачивши садибу, освітлену променями сонця, він назвав її «маленьким Лувром», а господарку маєтку Евеліну Ганську – «північною Зорею». Графиня сказала письменникові, що відтепер у нього є свої апартаменти. Бальзак був зворушений: у Франції він не мав власного житла.

Добавлено (16.05.2019, 09:37)
---------------------------------------------
Через деякий час після смерті чоловіка Евеліна вирішила відновити своє спілкування з Бальзаком. Невдовзі письменник і графиня вирішили побратися.
Чому Евеліна Ганська і Бальзак покохали один одного? Вона захоплювалася французькими романами, і, можливо, їй бракувало романтики. А він, читаючи її листи, мабуть, зрозумів, що у своїх творах описував Евеліну. Адже в романах Бальзака так багато чудових аристократок, які любили бідних, але талановитих молодих людей із провінції.

Добавлено (16.05.2019, 09:52)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель Довгеньківського НВК, Ізюмського району,Харківської області Вергелєс Олена Миколаївна

Добавлено (16.05.2019, 09:55)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель Вовківської ЗОШ І-ІІ ст. Кегичівської районної ради, Харківської області Рогіз Ольга Іванівна

Добавлено (16.05.2019, 09:58)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель зарубіжної літератури Чкаловського НВК Чугуївського району Харківської області Чкаловської ОТГ Дрєєва Анна Володимирівна

Добавлено (16.05.2019, 10:00)
---------------------------------------------
Доброго дня! Вас вітає вчитель зарубіжної літератури КЗ Комінтернівського ліцею Нововодолазької районної ради Харківської області.

Добавлено (16.05.2019, 10:01)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель зарубіжної літератури ХСШ № 66 Ємець Марина Євгенівна.

Добавлено (16.05.2019, 10:02)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель зарубіжної літератури Лебедівського НВК Сахновщинського району

Добавлено (16.05.2019, 10:03)
---------------------------------------------
Известный писатель 19 века не был красавцем, но имел изысканное красноречие,обаяние, умел покорять заносчивых барышень. Его первой женщиной стала госпожа Лора де Берни которая по возрасту годилась в матери. А с Евелиной Ганской он обвенчался только через 17 лет своего знакомства.

Добавлено (16.05.2019, 10:03)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель зарубіжної літератури Протопопівського НВК Балаклійського р-н Павлова Ліна Володимирівна

Добавлено (16.05.2019, 10:04)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель Бабаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Харківського району Харківської області Мельник Олена Олександрівна.

Добавлено (16.05.2019, 10:06)
---------------------------------------------
Про українських жінок Бальзак висловлювався:

«Молоді дами бувають на балах в сукнях королівської роскоші, далеко більшої від усього того, що можна побачити в Парижі... Вони руйнують чоловіків своїм вбранням…»

Добавлено (16.05.2019, 10:11)
---------------------------------------------
Група вчителів, які проходять навчання на курсах підвищення кваліфікації: Забірник В.С., Толстая Л.В., Кіяшкіна Д.С.
В Україні цього письменника дуже поважають та люблять. У квітні 1959 року в приміщенні Верхівнянського сільськогосподарського технікуму (с. Верхівня) було відкрито кімнату-музей Оноре де Бальзака, а у 1999 році тут засновано Житомирський літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака.
Щороку у день народження митця — 20 травня — у Верхівні проводиться Міжнародне літературно-мистецьке свято «Весна Прометея».

Добавлено (16.05.2019, 10:19)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель зарубіжної літератури Слобожанської ЗОШ Кегичівського району, група 97 Даценко Інна Миколаївна.

Добавлено (16.05.2019, 10:19)
---------------------------------------------
Цікавим є той факт, що Бальзак народився 1799 року і в цей же рік народився ще один геніальний поет та письменник - О.С. Пушкін. Травень 1799 дав людству двох неперевершених майстрів слова.

Добавлено (16.05.2019, 10:20)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель зарубіжної літератури та російської мови Чистоводівського НВК Ізюмського району Забірник В.С.

Добавлено (16.05.2019, 10:21)
---------------------------------------------
Бальзак полюбляв Україну, ось що він писав про Київ:

«Я бачив північний Рим, місто православ’я з 300 церквами, багацтвами Лаври, св. Софії, степів. Цікаво раз побачити, Маємо тут цікавий союз роскоші й мізерії. Такий спектакль дає Київ... На протязі 15 або 20 днів контрактів (ярмарку) у Київ приїздять зі всіх кутів Росії, буває такий рух у справах, забавах, що неможливо, щоб я описав тобі, або ж кому іншому... Я бачив на контрактах у Київі чудесні килими в такому роді, як мені дала в останньому році п. Г. і між іншими річами 12 стільців чудового виробу. Але ж усе це було в такій ціні, що прийшлось відмовитись».

Добавлено (16.05.2019, 10:24)
---------------------------------------------
Цікавим є той факт, що тема грошей була провідною не тільки у творчості майстра, а й у повсякденному житті. Доля склалася так, що майже весь час письменник був у значних боргах, батьки відмовилися йому допомагати фінансово і перші літературні твори були написані виключно з метою підзаробити.
Він активно працював, мало спав та випивав дуже багато кави.

 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 10:29 | Сообщение # 22
Группа: Гости





..........Без творчості Оноре де Бальзака вивчення зарубіжної літератури було б неповним. Письменник не шкодував здоров я, залишив навічно слід в історії людства.
Іваова С.В. - вчитель Слобідського НВК,
Первомайської РДА, Харківської області
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 10:29 | Сообщение # 23
Группа: Гости





Вас вітає вчитель зарубіжної літератури ХЗОШ №7 Дудко Наталія Федорівна

Добавлено (16.05.2019, 10:33)
---------------------------------------------
Оноре де Бальзак. Цікаві факти


    Оноре де Бальзак народився в Турі в родині селянина.
    Батько хотів щоб син став адвокатом, але після навчання
    Бальзак присвятив себе літературі.
    Починаючи працювати над новим твором, Бальзак замикався в кімнаті на один-два місяці і щільно закривав віконниці, щоб через них не проникало світло.
    Писав 18 годин щодня при свічках, одягнений в халат.
    Письменник любив каву. Найчастіше він випивав по п’ятдесят чашок чорної турецької міцної кави в день. Якщо не виходило зварити каву, Бальзак жменьку зерен кави закидав в рот сухим.
    Він обвінчався обвінчався зі своєю коханою в місті Бердичеві, в костелі Святої Варвари (Україна). На момент весілля йому був 51 рік, а через кілька місяців після весілля письменник помер.
    У 1847-1850 рр. жив у володіннях своєї коханої у Верхівні (нині – село в Ружинському районі Житомирської області, Україна).
    Бальзак прочитував роман у двісті сторінок за півгодини.
    Нагороджений орденом Почесного легіону (1845).
    Похований у Парижі на кладовищі Пер-Лашез.
    Одного разу вночі в квартиру до Бальзака забрався злодій і став ритися в ящиках його столу. Раптом злодій почув гучний сміх: “Друже, ти даремно в темряві шукаєш те, що я не можу знайти вдень”.
    Одного разу до Бальзака прийшов майстер, який займався ремонтом та благоустроєм його квартири, і став вимагати гроші за виконану роботу. Бальзак відповів, що зараз у нього немає ні сантима, і попросив майстра зайти іншим разом. Той обурився і почав кричати: – Щоразу, як я приходжу до вас за грошима, то вас немає вдома, то у вас немає грошей. На це Бальзак сказав: – Ну, це ж цілком зрозуміло! Якби у мене були гроші, то, напевно, тепер мене не було б удома.


Сообщение отредактировал lester - Четверг, 16.05.2019, 10:41
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 10:33 | Сообщение # 24
Группа: Гости





Вас вітають вчителі зарубіжної літератури опорного закладу Барвінківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Щолок Г.В., Лисиця В.О., Лисиця Н.І.
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 10:50 | Сообщение # 25
Группа: Гости





..........В Україну Бальзак приїздив тричі. Його шлях пролягав через Дубно, Броди... У Львові письменник цілий вечір провів у горелі "Жорж", насолоджуючись французьким вином, грою в карти й архітектурними острівцями "маленького Парижу". Втім, готельний сервіс і дороги справили на відомого европейця найбільше враження. Наприклад, бродівський готель "Руський дім" він назвав "місцем, яке лише дещо поступається французьким тюрмам". А в Радивилові, коли його екіпаж загруз у дорожній багнюці так, що не було видно коліс, і карета сіла на "пузо", довелося кликати на підмогу місцевих селян. П'ятеро здоровенних чоловіків нічого не змогли вдіяти, лише коли підмога збільшилася до шітнадцяти, карету вдалося витягти з калабані.

Добавлено (16.05.2019, 10:52)
---------------------------------------------
..........І попри все, Бальзак любив Україну. Він називав її "прекрасним краєм, мешканці якої самі не знають, серед якої краси живуть". Під'їжджаючи вперше до маєтку Ганської, стомленому нелегкою дорогою поглядові парижанина відкрилася дивовижна картина: до білосніжного палацу, відтіненого вечірнім малиновим світлом, вела широка брукована дорога, наприкінці якої біля парадного входу під розкішним кленом стояла графиня Ганська, одягнена у фіялкові шати (улюблений колір Бальзака). Тут, у "східньому Люврі", як назвав Оноре маєток Евеліни, йому буде суджено вперше (та й востаннє) в житті розслабитися після паризької суєти, творити не на кухні, не "на коліні", а у власному робочому кабінеті в оточенні турботливої прислуги й люблячої дружини.
ХЗОШ №7, Дудко Н.Ф.
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 10:56 | Сообщение # 26
Группа: Гости





Доброго дня!


    Вас вітають учителі зарубіжної літератури Люботинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 Люботинської міської ради Савченко Ніна Василівна та Трипольська Ольга Олександрівна
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 11:02 | Сообщение # 27
Группа: Гости





..........Шановні колеги, чи можливо досконало вивчити творчість цього відомого письменника на уроках зарубіжної літератури, якщо у навчальній програмі на вивчення його творчості відведено лише 5-6 годин?
Перекрест Тетяна Олександрівна
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 11:03 | Сообщение # 28
Группа: Гости





Вас вітає вчитель зарубіжної літератури Ситник Валентина Іванівна Балаклійської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 ім. О.А. Тризни Балаклійської районної ради Харківської області
 
ГістьДата: Четверг, 16.05.2019, 11:03 | Сообщение # 29
Группа: Гости





Вас вітають вчителі російської мови та літератури Харківської гімназії №65 Харківської міськради Харківської області Лялюк Ірина Миколаївна, Баль Марина Миколаївна, Чеботова Тетяна Олександрівна, Панкратова Ольга Миколаївна
 
ГостьДата: Четверг, 16.05.2019, 11:07 | Сообщение # 30
Группа: Гости





Шаханова Олена Миколаївна учитель Зміївського ліцею №1 ім. З. К. Слюсаренка вітає всіх учасників конференції.

Добавлено (16.05.2019, 11:10)
---------------------------------------------
Чому О. де Бальзака вважають "денді"?

Добавлено (16.05.2019, 11:11)
---------------------------------------------
Вас вітає вчитель зарубіжної літератури Люботинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 Перекрест Тетяна Олександрівна

Добавлено (16.05.2019, 11:13)
---------------------------------------------
Чому Евеліна Ганська і Бальзак покохали один одного?

Добавлено (16.05.2019, 11:16)
---------------------------------------------
«В царстві квітів і зелені» — як називає О. Бальзак Україну – є багато контрастів і див:

«Країна ця дивна з того погляду, що поруч з надзвичайним блеском бракує в ній самого необхідного комфорту»
Колеги , як ви вважаєте , чи актуальне це висловлювання сьогодні?


Добавлено (16.05.2019, 11:16)
---------------------------------------------
Цікаво те, що листування Евеліни і Бальзака тривало 17 років! Оце кохання!!!
 
Форум » Науково-методичні заходи з педагогічними працівниками » Інтернет-конференції » Всеукраїнська конференція присвячена 220-річчю О. Бальзака (16 травня 2019 р.)
  • Страница 2 из 4
  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • »
Поиск: